Albums |
| Familie Harm Schuil (0) Harm Schuil (1901)
Harm Schuil werd geboren en groeide op in Enumatil. Hier is hij van ongeveer van 13 tot 18 jaar werkzaam geweest, waarbij hij onder andere werkzaam is geweest als snikkejongen.
Vervolgens op ongeveer 18 jaar vertrokken naar Groningen als leerling vleeschhouwer. Hij was hier bij in de leer bij slagerij Gal, gevestigd in de Steentilstraat te Groningen, gerekend vanaf het Gedempte Zuiderdiep nagenoeg rechts achterin. Hier heeft nadien nog de schapen-slachter Van Dijk zijn vestiging gehad. Zijn werkzaamheden bestonden toen onder andere uit het met de hondenkar rondbrengen van vlees naar onder andere Zuidwolde en Noordwolde.
In 1926 is hij vervolgens getrouwd mer Marijke Noordhof (1902). Zij kochten een huis in Zeerijp, aan de Borgweg. Harm begon hier een slagerij. In 1930 werd hier hun zoon Hendrik Schuil geboren.
Achteromweg 18 te Spijk

Omdat de verdiensten van de slagerij in Zeerijp tegen vielen, vertrok Harm Schuil met zijn gezin in ongeveer 1933 naar Spijk, naar het pand dat inmiddels (2016) bekend is als Achteromweg 18. Op de zwart/wit foto staat dit op het raam te lezen. Voor de etalage van de slagerij staat op de zwart/wit foto overigens Hendrik Schuil op zijn step. Op dit adres werden Anktje Schuil (1933) en Duurt Schuil (1935)geboren. De ruimte achter het dubbele raam is de kamer waard Duurt werd geboren. Het gezin woonde hier van ca. 1933 tot ca. 1938. Omdat er vier slagerijen in het dorp waren heeft hij hier in ongeveer 1938 zijn werkzaamheden als slager definitief beëindigd. Op de tweede kleurenfoto van het pand is te zien dat de etalage inmiddels is vervangen door een dubbelraam en dat er een stenen vensterbank onder alle benedenramen is aangebracht.
Nesweg 1 te Spijk
Het gezin verhuisde in ongeveer 1938 naar het adres Nesweg 1 te Spijk, waar Harm Schuil concierge werd in een verenigingsgebouw van de gereformeerde kerk. Daarnaast had hij een portefeuille als verzekeringsagent, omdat zijn werk als concierge geen volledige dagtaak was. Na drie jaar kreeg hij ook de werkzaamheden als koster van de gereformeerde kerk. Zijn andere taken, concierge en verzekeringsagent, behield hij.
In 1943 is hij vervolgens ondergedoken bij de familie van Wijk in Godlinze, omdat hij een oproep had gekregen om in Duitsland te gaan werken. Hij is hier gebleven tot het einde van de oorlog.
Het verenigingsgebouw waar hij concierge was, werd in 1943 door de duitsers gevorderd en omgebouwd tot een gevangenis voor gevangenen die werkzaamheden moesten verrichten voor de TOD. Deze werkzaamheden bestonden uit het graven van tankwallen/grachten en loopgraven.
Na de oorlog werd dit gebouw gebruikt als gevangenis voor de gevangen genomen NSB-ers. Harm Schuil werd na de oorlog lid van de Nederlandse Veiligheidsdienst en deed toen dienst als bewaker in dezelfde gevangenis.
In juni 1945 vloog in de buurt een munitiedepot de lucht in waarbij een zevental mannen, die daar aanwezig waren, om het leven kwamen. Ter nagedachtenis werd een gedenkteken opgericht.
Het verenigingsgebouw deed tot ongeveer juni 1946 dienst als gevangenis voor de NSB-ers en werd daarna weer omgebouwd tot verenigingsgebouw, waarna Harm Schuil Tot eind 1948 weer koster en concierge was. Eind 1948 nam hij ontslag en verhuisde hij met zijn gezin naar t Loug (andere benaming voor centrum) te Spijk.
t Loug 21 te Spijk
Hij werd vervolgens lekencontroleur van het FOV (Federatie Ongevallen Verzekering) voor land en tuinbouw, een soort ziekte-controleur. Dit was een deeltaak. Daarnaast was hij controleur van het pensioenfonds voor land- en tuinbouw, waarbij hij de boeren controleerde op (juist) ingevulde loonstaten (afdracht premies).
Op het moment dat het gezin Schuil aan t Loug 21 ging wonen, was dit nog een boerderij. Toen hij hier ongeveer 2 jaar had gewoond werd het huis verkocht en tegelijkertijd werd Harm Schuil voor zijn werk overgeplaatst naar de regio Hoogkerk. In Hoogkerk was echter geen woonruimte. Het gezin verhuisde naar de Ubbenasingel 33 te Spijk, terwijl Harm Schuil kantoorruimte kreeg aan de Kerkstraat in Hoogkerk.
Ubbenasingel 33 te Spijk
In 1951 vertrok het gezin naar de Reitdiepstraat 7 te Winsum. Op zijn 61e jaar kreeg hij zijn eerste hartaanval. In totaal kreeg hij 3 hartaanvallen, waarna hij in 1964 werd afgekeurd. In ongeveer 1970 vertrokken zij naar W. Ripperdastraat 12 te Winsum.
Hobbys van Harm Schuil waren: vissen en kruiswoordraadsels. Daarnaast was hij erelid van Viboa.
|