Print Voeg bladwijzer toe
Jan Nijboer (1944)

Jan Nijboer, moord in Ruischerbrug"

Over de jongste zoon van het echtpaar Jan Nijboer (1912) en Mina de Haan (1910) verscheen op 10 juli 2004 een triest bericht in de lokale krant:

"Stadjer in eigen huis vermoord.

Deze stadjer droeg, evenals zijn vader de voornaam Jan, is geboren op 22 januari 1944 in Groningen. Hij werd in de middaguren van 9 juli 2004 levenloos aangetroffen door zijn zoon, ook al de voornaam Jan dragend, in zijn woning aan de Woldweg (Ruischerbrug) te Groningen. Uit een door de politie ingesteld onderzoek kwam naar voren dat Jan Nijboer (1944) door een misdrijf om het leven is gekomen. Hij woonde ongeveer 15 jaar in de woning, maar bijna niemand in Ruischerbrug kende hem bij zijn voornaam. Hij woonde sinds het overlijden van zijn vrouw in 2001 alleen in de woning. Over het voorval verschijnen korte tijd na het aantreffen van het lichaam van diverse berichten in de lokale krant; In de woning werd een wietplantage ter grootte van enkele tientallen planten aangetroffen; De vermoorde man was zelfs voor een zus een onbekende. Amper een week nadat Jan levenloos is aangetroffen, namelijk op 13 juli 2004, wordt een 37-jarige vrouw Wietske K. van betrokkenheid bij de moord aangehouden nadat zij zich bij de politie heeft gemeld. Wietske werd door buurtgenoten van Jan omschreven als de vriendin van hem, maar heeft waarschijnlijk een kamer gehuurd in de woning aan de Woldweg. Weer enkele dagen later worden nog twee personen aangehouden, een man van 34 jaar George van der L. en een vrouw van 50 jaar Jolanda K., terwijl een week later nog een vierde persoon, een man van 44 jaar Peter E. ook wordt opgepakt. Jan had relaties in de drugswereld en op de tippelzone aan de Bornholmstraat in Groningen. Wietske die een kamer bij hem huurde was een een verslaafde tippelaarster. Na een ruzie heeft Jan Wietske uit de woning gezet. Zij liet vervolgens hij haar kennissen George van der L. en Peter E. vallen dat Jan wel geld in sieraden zou kunnen hebben in zijn kluis op de slaapkamer.

De overval

De twee mannen, George van der L. en Peter E., dringen vermomd en geschminkt de woning met geweld binnen. Zij gebruiken pepperspray om Jan uit te schakelen. De beide mannen tapen daarna de polsen van Jan vast en sleuren hem mee naar de slaapkamer op de eerste verdieping van de woning. Op het moment dat de beide mannen de kluisdeur openen, wordt Jan onwel. De mannen zetten Jan in een stoel en vetrekken met overhaast in een auto waarvan Jolanda K. de chauffeur is. Jan wordt drie dagen laten door zijn zoon gevonden. Vermoedelijk is Jan aan een hartstilstand overleden. De politie treft op aanwijzingen van de verdachten naast een sloot in de Groningse wijk Lewenborg een plastic tas aan met daarin het door hen gebruikte busje pepperspray, de tape waarme Jan zijn polsen bijeen waren gebonden en een pruik die door één van de verdachten als vermomming was gebruikt.

De veroordeling

De rechtbank van Groningen komt tot de volgende veroordelingen: Jolanda K. 5 jaar gevagenisstraf (drugsleverancier en chauffeur bij de overval), Wietske K. 6 jaar gevangenisstraf (uitlokking overval door verstrekken informatie), Peter E. 6 jaar gevangenisstraf (overval) en George van der L. 7 jaar gevangenisstraf (overval). Jolanda K., Peter E. en George van der L. gaan in hoger beroep maar worden in november 2005 tot dezelfde straffen veroordeeld. Peter E. zorgt nog voor wat verwarring door in eerst instantie bij de zitting van het gerechtshof te verklaren dat hij als enige in de woning van Jan Nijboer is geweest. Het blijkt dat hij tijdens zijn detentie door zijn medeverdachte onder druk is gezet om een ander verhaal te vertellen.