Print Voeg bladwijzer toe

Familienaam Hollander, omgeving Oldebroek

De eerste leden die van deze stam bekend zijn, zijn Egbert Hollander en Aaltjen Knelisd die op 3 mei 1674 getrouwd zijn. Van hun nageslacht is een groot del geboren in de omgeving Oldebroek/Hattem/Heerde. Op 22 december 1847 werd in Hattem een Hendrik Hollander geboren die op 20 november 1873 in Groningen trouwde met Maria Lamberta Poolman van 21 november 1853 (Groningen). Dit echtpaar kreeg twaalf kinderen, acht zoons en vier dochters. Zoons waren onder andere Hendrik Hollander (mijn overgrootvader), geboren op 3 november 1873 in Ten Boer, Aaldrik Hollander, geboren 27 juni 1879 in Groningen en Bartus Hollander, geboren 22 augustus 1881.

Hendrik Hollander, geboren in 1873, trouwde op 21 juni 1896 in Groningen met Aaltje de Raad, geboren op 22 september 1875 in Groningen. Op hun beurt kreeg dit echtpaar negen kinderen, vijf zoons en vier dochters. van deze kinderen overleden er zes op jonge leeftijd en een zoon werd levenloos geboren. Uiteindelijk bleven er twee kinderen, een zoon (Hendrik Hollander, geboren op 19 oktober 1902 te Groningen) en een dochter (geertje Hollander, geboren op 3 december 1906 te Groningen in leven. Beide kinderen waren blind, mogelijke tengevolge van te hoge oogboldruk (glaucoom). Behalve blind was Hendrik Hollander (1902) ook doof.

Dodelijk ongeval

Krantenartikel ongeval H. Hollander Hendrik Hollander (1902) trouwde op 25 juni 1925 in Groningen met Anna de Haan, geboren op 8 januari 1899 in Groningen. Hij overleed op 17 december 1940 in Groningen aan de gevolgen van een ongeval met een tram op de Grote Markt. Naar verluid was hij op een tram gestapt, realiseerde zich dat hij in de verkeerde tram zat, stapte uit de tram en werd toen aangereden door een andere, passerende, tram. Door zijn slechthorendheid, zo wordt in een krantenartikel geschreven, hoorde hij deze niet naderen. Hij woonde toen aan de Coendersweg in Groningen en liet een vrouw en drie kinderen, twee meisjes en één jongen achter.

Hollander ijs

IJskraam Concourslaan In 1910 werd door Aaldrik Hollander, geboren op 27 juni 1879 in Groningen, een ijsbedrijf gestart. Dit bedrijf zou later uitgroeien tot een in Groningen alom bekend bedrijf "Hollander IJs". Hij begon het met het venten van ijs met paard en wagen. Rond 1930 kreeg hij een vaste plek op de Vismakrt in Groningen, waar in die periode ook het bodenterrein was. Het bedrijf werd in 1944 ingeschreven in de Kamer van Koophandel. In ongeveer 1940 vestigde Aaldrik Hollander zich met zijn bedrijf in de Folkingestraat 28 te Groningen. In de 2e Wereldoorlog trad zijn schoonzoon, Reinder de Vries, toe tot het bedrijf. Door een fusie met de firma Meesman werd het aantal staanplaatsen uitgebreid tot drie; één in het Stadspark (hoek Concourslaan/Paterswoldseweg) en één bij het Sterrebos (hoek Hereweg/Waterloolaan). In 1964 kwam er een standplaats op de Herebrug bij en in 1973 nog één in de Herestraat te Groningen, ter hoogte van C&A.

Met betrekking tot het pand is nog een anekdote. Het pand had uitzicht op de Folkingedwarsstraat. De Folkingedwarsstraat behoorde in die tijd tot één van de straten waar de dames van lichte zeden hun diensten aanboden (raamprostitutie). De vrouw van Aaldrik, Jantje Heijes, was wel erg nieuwsgierig welke mannen gebruik maakten van de diensten van deze vrouwen en zat daarom regelmatig op de uitkijk in de woonruimte die vrij zicht gaf op de Folkingedwarsstraat.

Vermoedelijk heeft een broer van Aaldrik, Bartus Hollander, geboren op 22 augustus 1881 te Groningen, in Nijverdal een ijssalon gehad.


Nijboer, van Osnabruck naar Groningen

Your father's maternal Family story goes here. You can use HTML tags within the body of the story. You can also use PHP code by inserting the code within a < ? php ? > section (note that blanks were inserted in between the php starting and ending characters so the php start and end tags would display on the page.

Heading 2 tags

Additional subheadings can be added for content

Using tables

You can use tables or css classes to format the layout of your page

Multi-language pages

If you are creating a story that you will translate and want to display in the language the user has selected when viewing your site, then you can place the content that starts with the heading 1 (< h1 >) line to everything in the line before the tng_footer.php function call in your language folder and use a PHP

This paternal.php file was created from the historytemplate.php and saved in the template20/histories folder as an example of how to create such a file.