Slager Hotze Schripsema

Slager Hotze Schripsema

Met tegenzin was Hotze Schripsema (1896) in zijn geboorteplaats Schouwerzijl begonnen als arbeider bij een van de grote boerderijen in de omgeving. Binnen enkele jaren pakte hij z'n biezen en vond werk in Ezinge bij een veehandelaar. Dat interesseerde hem meer en hij wilde voor zichzelf gaan beginnen.
In Fraamklap vond hij een huis waar hij een schuurtje aan kon bouwen. Dat werd een slachtplaats.Bij elke slacht moest zijn vrouw, Martje Japenga (1894, afbeelding links)) dan even de kop vasthouden. Het vlees werd in een korf op de fiets rondgebracht bij de grote boerderijen.

Weer wat later kon hij in Groningen komen werken bij slager Hartsema bij de Visserbrug. Deze hielp hem later bij de aankoop van een oud pandje in de Nieuwe Ebbingestraat. Boven, onder het puntdakje, woonde nog jaren een oude vrouw met een zwart mutsje. Links van de winkel was een slaapkamertje waar mijn vader in 1924 werd geboren.
Niet lang daarna vertrok het gezin tijdelijk naar een slagerij aan de Bedumerweg 27 om de nieuwbouw in de Nieuwe Ebbingestraat mogelijk te maken. Op 4 september 1928 was het nieuwe voorhuis klaar. En dat heeft in de krant (Het Noorden in Woord en Beeld van 5 oktober 1928) gestaan.

Omstreeks 1936 werd Hotze overspannen en moest hij het rustiger aan gaan doen. De slagerij werd voor vijf jaar verhuurd aan slager Luchtenburg en Hotze vertrok met zijn gezin naar een boerderijtje in Noorderhogebrug. Plotseling was hij een boer met 12 melkkoeien en wat schapen. Dit duurde maar twee jaar en Hotze wilde weer naar zijn slagerij. Maar die was nog drie jaar verhuurd. Om die jaren te overbruggen huurde hij tijdelijk een slagerij aan de Nieuweweg en hield een boeldag om het boerderijtje snel te verkopen. Er zaten al twee andere slagerijen aan de Nieuweweg en dit bracht Hotze ertoe nogal levendig te adverteren in de plaatselijke krant:

Hou dut kerel 't er veur!
en
De balken kraken!

Zo verwierf hij veel klanten uit "Plan Oost". Binnen korte tijd had hij Luchtenburg overtuigd om wat eerder te vertrekken - er stond vier huizen verderop een slagerij leeg - en zo kon Opa ook weer wat eerder terug in zijn eigen slagerij. Omdat er nu in de Nieuwe Ebbingestraat wel acht slagerijen waren bleef het nodig om veel te adverteren, bijvoorbeeld:

Nieuwsblad van het Noorden, 16-3-1939
De voordelige slager
In vet en mager
REUZEL per 5 pond 27 ct. ...
KOPPEN EN POOTEN 10 ct. per pond ...
VETTE BLOEDWORST 15 ct. per pond ...
8 DROGE METWORSTEN voor 1 Gld. ...
en onze alom bekende prima, prima kwaliteiten RUNDVLEESCH tegen ongekend lage prijzen.
Zendt uw bode en wij zullen zorgen dat U tevreden is.
Van Kleinzoon af tot grootpapa,
Zij eten Worst van Schripsema
Van ouds bekend. Alleen naast De Gruyter.


Op de foto,volgens het bijschrift, geheel links Derk Senneker (vermoedelijk Dirk Senneker 03-01-1908), de koe wordt vastgehouden door Hotze Schripsema (1896). In het portiek, op de arm bij de dienstmeid; Alida Schripsema. Fotodatum 1924

(tekst overgenomen van Hans Schripsema http://www.schripsema.nl)


Stamboom:  

Treffers 1 t/m 3 van 3    » Zie Galerij     » Dia voorstelling

   Klikplaatje   Beschrijving   Verbonden met 
1

Hotze Schripsema (1896) 
 
2

Martje Japenga (1894) 
 
3

Op de foto,volgens het bijschrift, geheel links Derk Senneker (vermoedelijk Dirk Senneker 03-01-1908), de koe wordt vastgehouden door Hotze Schripsema (1896). In het portiek, op de arm bij de dienstmeid; Alida Schripsema. Fotodatum 1924 
 


Verbonden met Nijboer, Grietje Jans, Simons, Geesje